1 апельсин 4 яйця 2 ст. л. какао-порошку 180 г пшеничного борошна 100 г чорного шоколаду з цілими лісовими горіхами 250 г вершкового масла 125 мл червоного десертного вина 150 г цукру 2,5 ч. л. розпушувача 0,2 ч. л. меленого коріандру 0,3 ч. л. меленого мускатного горіха 0,2 ч. л. меленого кардамону 0,2 ч. л. меленого сухого імбиру 60 г темних родзинок
Крем
150 мл червоного десертного вина 4 ст. л. цукру 1 склянка цукрової пудри 250 г вершкового масла
Просочування
100 мл червоного десертного вина
Шоколадно-горіхова глазур
100 г чорного шоколаду з лісовими горіхами 3 ст. л. вершкового масла
ПРИГОТУВАННЯ
Корж
Із апельсина зняти цедру й витиснути сік. У банячку довести до кипіння 60 мл апельсинового соку, 1 ст. л. апельсинової цедри, 40 г вершкового масла і родзинки. На мінімальному вогні проварити ще 2 хвилини.
210 г вершкового масла кімнатної температури збити на пухку масу. Порціями, постійно збиваючи, всипати цукор. По одному додавати яйця, збиваючи все на низьких обертах міксера. Вмішати в масляну масу борошно,какао-порошок, розпушувач і спеції.
Натертий шоколад розтопити на водяній бані. Гарячим вмішати його, а також суміш із родзинками в тісто.
Форму розміром 20 × 20 см вистелити пергаментом, викласти тісто. Випікати в попередньо розігрітій до 175 °C духовці приблизно 35—40 хвилин (до сухої скіпки). Вистуджений корж розрізати горизонтально навпіл.
Крем
3 ст. л. вина відставити, а решту змішати з цукром і в товстостінному банячку нагрівати на невеличкому вогні, збиваючи, щоб суміш уварилася на 2⁄3 об’єму (в результаті ми одержуємо винний сироп). Зняти з вогню й вистудити. Масло кімнатної температури збити на пухку масу. Порціями, постійно збиваючи, всипати цукрову пудру, а за нею влити винний сироп. Насамкінець за допомогою кулінарної лопатки вмішати в крем відставлене червоне вино.
Шоколадно-горіхова глазур
Шоколад натерти на дрібній тертці. Разом із вершковим маслом розтопити, збиваючи, на водяній бані.
Складаємо пляцок
Два пласти коржа збризнути просочуванням на зрізі. Перемастити кремом. Зверху полити пляцок шоколадно-горіховою глазур’ю. Поставити в холодильник мінімум на 2 години.