300 г пшеничного борошна 200 г вершкового масла 2 жовтки 80 г цукрової пудри 40 г сметани 10 г розпушувача
Яблучна маса
1 кг очищених яблук 100 г цукру 2 пачки лимонного желе
Горіхова маса
200 г волоських горіхів 150 мл вершків 10 % жирності 300 г вершкового масла 2 яйця 150 г цукру 20 г коньяку
Шоколадна глазур
200 г гіркого шоколаду 60 г олії
ПРИГОТУВАННЯ
Корж
На кухонній дошці розтерти руками накраяне вершкове масло, борошно з розпушувачем і цукрову пудру. В середині отриманої маси зробити ямку і викласти в неї жовтки і сметану. Швидко замісити тісто спочатку виделкою, а потім руками. Розділити його надвоє. Загорнути кожну частину в харчову плівку й відправити в холодильник на 45 хвилин.
Форму розміром 20 × 20 см вистелити пергаментом. Першу частину охолодженого тіста розкачати й перенести у форму. Випікати в попередньо розігрітій до 180 °C духовці приблизно 20—25 хвилин (до золотистого кольору). Так само випекти і другий корж.
На перший невистуджений корж відразу викласти гарячу яблучну масу, розрівняти й охолодити при кімнатній температурі. Після повного вистигання перекласти корж у холодильник на 1 годину.
Яблучна маса
Яблука без шкірки й серцевини натерти на крупній тертці.
Перекласти в товстостінний банячок, всипати цукор і варити на маленькому вогні, збиваючи, протягом 15 хвилин. Далі всипати порошок желе, перемішати до повного розчинення і зняти з вогню.
Горіховий крем
Горіхи змолоти на м’ясорубці й перекласти в товстостінний банячок. Додати вершки і збиті з цукром яйця. Перемішати. Довести, збиваючи, до кипіння на невеликому вогні і варити ще 3—4 хвилини. Вистудити.
Масло збити на пухку масу. По столовій ложці, постійно збиваючи, додавати в нього горіхову масу. Насамкінець підмішати коньяк.
Шоколадна глазур
Гіркий шоколад поламати й помістити в мисочку з олією. Нагрівати суміш, збиваючи, на водяній бані до повного розтоплення шоколаду.
Складаємо пляцок
Вийняти з холодильника вистиглий пісочний корж із яблучною масою. Намастити його горіховим кремом. Накрити другим пісочним коржем і злегка притиснути. Зверху пляцок полити шоколадною глазур’ю й поставити в холодильник мінімум на добу. Найкраще «Небесні ласощі» смакують через 2 доби настоювання.