Розмочений желатин розчиняють в теплій воді, кладуть цукор, товчену ваніль, натертий мигдаль і дають закипіти. Вершки кип'ятять, охолоджують до температури свіжонадоєного молока, додають желатину з цукром і мигдалем, розмішують все до остигання маси. Після цього масу виливають у форму і ставлять в холодне місце.
На 6 склянок вершків — 25 г желатину, 1,5 склянки води, 1/3 палички ванілі або пучку ваніліну, 5 ст. ложок цукру, 25 мигдалин.
ВЕРШКОВО-ШОКОЛАДНІ ДРАГЛІ
Розмочений желатин розчиняють у теплій воді, змішують з вершками, розтертими плитками шоколаду, дрібно розтовченою ваніллю або ванільним порошком і цукром. Цій масі дають прокипіти, проціджують крізь сито і мішають доти, поки не остигне. Потім перекладають драглі в форму і охолоджують.
На 6 склянок вершків — 2 плитки шоколаду, 40 г желатину, 1,5 склянки води для розведення желатину, 1/4 палички ванілі або пучку ваніліну, 3/4 склянки цукру.
КАВОВО-ВЕРШКОВІ ДРАГЛІ
Тонко змелену каву варять на воді, накривають посудину покришкою, додають розведений в теплій воді желатин, цукор і вершки. Все це остуджують, проціджують крізь сито, виливають у форму, охолоджують і викладають на блюдо.
На 200 г меленої кави — 7,5 склянок вершків, 50 г желатину, 1,5 склянки води для варіння кави, 1 склянку цукру.
ДРАГЛІ МОЛОЧНІ
Желатин попередньо замочують у воді, потім віджимають його, розчиняють в трохи підігрітому білому вині і охолоджують до 20°.
Молоко кип'ятять з цукром і охолоджують. Потім вливають у молоко тонкою цівкою, безперервно помішуючи, розчинений у вині желатин. Розливають у форми і ставлять в холодне місце для застигання. Подають на стіл з фруктовим сиропом.
На 2 склянки молока — 6 ст. ложок цукру, 0,5 склянки білого вина, 25 г желатину.
ДРАГЛІ ІЗ ЗБИТИХ ВЕРШКІВ
Збивають вершки, додають в них розтерту ваніль або ванільний порошок, цукрову пудру.
Желатин розчиняють в теплій воді, охолоджують, змішують із збитими вершками і ставлять в холодне місце.
На 1 л вершків — 1 паличку ванілі, 4 ст. ложки цукрової пудри, 30 г желатину.
ДРАГЛІ З ЯГІД
Беруть ягоди (малину, полуниці, смородину тощо), видавлюють з них сік, додають цукор, біле столове вино, сік з цитрини, дають прокипіти, кладуть желатин, розчинений в теплому вині, добре все змішують, розливають у форми і ставлять в холодному місці.
На 1 склянку ягідного соку — 1 склянку цукру, 1 склянку білого вина, сік з 1 цитрини, 15 г желатину.
ДРАГЛІ З ВИНА
Беруть столове вино, кладуть в нього цукор, цитринову цедру або цитринову кислоту, корицю і гвоздику. Все це варять, знімаючи накип. Коли вино кілька разів прокипить і цукор розчиниться, кладуть розчинений желатин, розмішують, проціджують крізь салфетку, заливають у форми і охолоджують.
На 1 л вина — 500 г цукру, 1/2 цитрини, 1 паличку кориці, 3 гвоздички, 40 г желатину.