3,5 кг патисонів, 2 кг помідорів, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 1 головка часнику, зелень петрушки і кропу, 200—250 мл олії, 1 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, 50 мл 5 %-го яблучного оцту, чорний і духмяний перець до смаку
Патисони очистити від шкірки і насіння, нарізати скибочками, обсмажити в олії. Додати терту моркву і нашатковану цибулю, тушкувати 10 хв. Помідори ошпарити, очистити від шкірки, нарізати кубиками, додати до овочів, тушкувати 10 хв. Потім масу подрібнити блендером, додати сіль, цукор, рубану зелень і подрібнений часник, тушкувати 30 хв, періодично помішуючи. Влити оцет, додати чорний і духмяний перець, варити 5 хв. Гарячу ікру розкласти в стерилізовані банки, закатати, перевернути й закутати до охолодження.
Ікра із патисонів (2 рецепт)
1,8 кг патисонів, 1 головка цибулі, 3—4 зубці часнику, зелень кропу й петрушки, 100 мл олії, 60 мл 5 %-го оцту, ½ ст. л. солі, ½ ст. л. цукру
Патисони ретельно помити, зрізати плодоніжку, нарізати скибочками й обсмажити в олії до м’якості. Коли патисони охолонуть, пропустити їх через м’ясорубку. Додати смажену цибулю, подрібнений часник, рубану зелень петрушки і кропу, оцет, сіль, цукор, варити 10 хв. Гарячу ікру розкласти в підготовлені банки, простерилізувати (банки місткістю 0,5 л — 15—20 хв, місткістю 1 л — 20—25 хв), закатати й закутати до охолодження.