3 кг червоних помідорів, 1 кг буряку, 2 кг моркви, 1 кг цибулі, 3 головки часнику, 1 склянка манної крупи, 500 мл олії, 1 ст. л. оцту, 3 ст. л. цукру, 3 ст. л. солі, 1 ч. л. молотого чорного перцю
Помідори ошпарити, очистити від шкірки, пропустити через м’ясорубку. Буряк і моркву почистити, натерти на тертці. Цибулю подрібнити. Підготовлені овочі викласти в каструлю, додати олію, варити на слабкому вогні 2 год. Помішуючи, всипати манну крупу, варити 20 хв. Додати подрібнений часник, оцет, цукор, сіль, мелений перець, варити ще 10 хв. Гарячу ікру розкласти в стерилізовані банки, закатати й закутати до охолодження.
Ікра овочева з рисом
3 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 1 склянка рису, 500 мл олії, 7—8 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі
Овочі почистити, подрібнити в блендері або пропустити через м’ясорубку. Масу викласти в каструлю, додати олію, цукор, сіль, тушкувати 30—40 хв. Маса має загустіти і стати практично однорідною. Рис промити, відварити 3 хв у киплячій воді, потім воду злити. Рис додати до овочів і тушкувати усе разом до готовності рису. Гарячу ікру розкласти в підготовлені банки, простерилізувати (банки місткістю 0,5 л — 10—15 хв, місткістю 1 л — 15—20 хв), закатати й закутати до охолодження.