2 невеликих кабачки, 3 помідори, 1 пучок петрушки, часник до смаку
Для маринаду: 1 л води, 2 ст. л. 9 %-го оцту, 2 ст. л. солі, насіння кропу, 4 горошини духмяного перцю
Нарізати почищені кабачки тонкими пластинами й бланшувати у киплячій воді 5 хв. Помідори нарізати скибочками. На кожну пластину кабачка викласти по скибочці помідора, скрутити в рулет і покласти в банки місткістю 1 л, перешаровуючи зеленню петрушки і часником (за бажанням). Для маринаду закип’ятити воду із сіллю, духмяним перцем і насінням кропу, зняти з вогню і влити оцет. Залити маринадом овочі. Банки стерилізувати 15 хв, після чого закатати й закутати до охолодження.
Фаршировані кабачки
1 кг молодих кабачків, 300 г моркви, 100 г кореня петрушки або селери, 300 г цибулі, 150 мл олії, 2 гілочки петрушки
Для заливки: 1 кг помідорів, 50 мл 9 %-го оцту, 2 ст. л. солі, 1,5 ст. л. цукру, 2 лаврових листки, 5—6 горошин духмяного перцю
Моркву і корінь петрушки почистити, натерти на тертці. Цибулю нарізати півкільцями. Цибулю і коріння обсмажити до напівготовності в розігрітій рослинній олії, додати рубану зелень. Молоді кабачки помити, розрізати уздовж на дві частини, акуратно ложкою вийняти частину м’якоті з насінням, посипати щіпкою солі і залишити на 20 хв, потім злити сік, що виділився. Фарширувати половинки кабачків овочами із зеленню, викласти в банки місткістю 1 л. Для заливки помідори ошпарити, очистити від шкірки, нарізати кубиками. Додати сіль, цукор і спеції, варити на слабкому вогні, поки маса трохи не увариться. Влити оцет, ретельно перемішати. Отриманим томатним соусом залити кабачки. Банки стерилізувати протягом 1 год, закатати й закутати до охолодження. Зберігати в прохолодному місці.
Кабачки «Під грузді»
3 кг кабачків, 1 морквина, 7—8 зубців часнику, по 1 пучку петрушки і кропу, 200 мл олії, 200 мл 9 %-го оцту, 6 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 1 ст. л. молотого чорного перцю
Кабачки бажано брати стиглі, із твердою м’якоттю. Кабачки очистити від шкірки і насіння, нарізати скибочками завтовшки 1 см. Моркву нарізати кружальцями, зелень порубати, часник пропустити через прес. Змішати кабачки з підготовленими овочами і зеленню, додати олію, оцет, цукор, сіль, мелений перець, перемішати, залишити на 3 год. Потім розкласти в підготовлені банки місткістю 1 л, стерилізувати 15—20 хв, закатати й закутати до охолодження.
Кабачки з морквою
5 кг кабачків, 1 кг моркви, часник і зелень до смаку
Для маринаду: 600—750 мл води, 500 мл олії, 300 мл 9 %-го оцту, 8 ст. л. цукру, 4 ст. л. солі, лавровий лист, чорний перець горошком
Кабачки нарізати кружальцями або кубиками. Моркву очистити, натерти на великій тертці. Змішати інгредієнти для маринаду, довести до кипіння. Покласти в киплячий маринад кабачки і моркву, кип’ятити 10 хв. Додати нарізаний часник і зелень, варити іще 3—5 хв. Гарячі кабачки з маринадом розкласти в підготовлені банки, закатати й закутати до охолодження.