Свіжу капусту обварюють у киплячій воді цілою головкою без качана і відокремлюють листки, зрізують жилки. Пшоно промивають, заливають водою, доводять до кипіння і відкидають, на сито. Потім заправляють його злегка підсмаженими січеними цибулею і морквою, нарізаним салом, перцем і сіллю. Заправлене пшоно кладуть на підготовлені листки жапусти, згортають трубкою, укладають у сотейник або на лист, заливають сметанною підливою і тушкують до готовності.
При подачі на стіл голубці поливають підливою, в якій вони тушкувались. Приготування підливи. Борошно злегка підсмажують на жирі, додають томат, вливають бульйон, сметану, проварюють, проціджують і солять.
На 1 кг свіжої капусти — 1 склянку пшона, 25 г сала, 2 моркви, 1 цибулину, 1 ст. ложку пшеничного борошна, 2 ст. ложки томату-пюре, 3 ст. ложки сметани, 1 ст. ложку жиру, 2 горошини чорного перцю, 1 склянку бульйону.