15 листів молодої капусти 600 г фаршу з свинини та яловичини 200 г копченої грудинки 4 цибулини 60 г пшона 2 морквини сіль чорний мелений перець олія
Пшоно ретельно промийте, залийте окропом та залишіть на годину. Потім проваріть до напівготовності 5 хвилин. Злийте воду.
Якщо капуста не туга, розберіть її на листя, якщо листи дуже щільно прилягають один до одного, то виріжте качан або просто надріжте його за периметром і покладіть усю капусту на 1—2 хвилини в окріп, зніміть верхні листи та знову весь качан покладіть до окропу, повторюйте, поки не розберете качан повністю.
Грудинку наріжте на дрібні шматочки та прогрійте на слабкому вогні, щоб витопився жир, додайте половину нарізаної дрібно цибулі, іншу частину залишіть для підливки, збільшіть вогонь та обсмажте до золотистого кольору.
Перемішайте обсмажену цибулю та грудинку з фаршем та пшоном, додайте сіль та чорний мелений перець. Перемішайте.
Якщо ви розібрали сиру капусту, то візьміть велику каструлю або пательню, налийте окропу та опускайте туди по одному листу капусти на 10—20 секунд, щоб кожен став м’яким.
З обробленого окропом листя зріжте гострим ножем товсті прожилки. На середину кожного листа кладіть 1 ст. л. фаршу та загортайте, як налисники, від тонкого до товстого краю.
Підсмажте натерту на крупній тертушці моркву на олії, додайте цибулю та смажте до прозорості.
Форму для запікання застеліть капустяним листям, викладіть голубці, щоб щільно прилягали один до одного. Зверху покладіть смажену моркву з цибулею, влийте склянку окропу та накрийте капустяним листям.
Поставте в розігріту до 190 °С духовку та випікайте 40—60 хвилин до готовності м’яса.