500 г борошна 250 г кефіру жирністю 1 % кімнатної температури 1/2 ч. л. соди 1/2 ч. л. солі
Для начинки:
250 г картоплі 1 середня цибулина 70 г грибів олія сіль чорний мелений перець
Для шкварок:
100 г підчеревини, щоб було більше м’яса, менше сала 1 середня цибулина
Наріжте кожну картоплину на 4 частини, залийте окропом, посоліть та варіть до готовності. Злийте всю воду та трохи підсушіть на слабкому вогні. Потовчіть картоплю як на пюре. Охолоджуйте під кришкою.
Печериці та цибулину дрібно наріжте та обсмажте на олії. Злийте зайву олію та перемішайте гриби з картоплею, додайте сіль та перець на свій смак. Залиште під кришкою.
Соду, сіль та кефір перемішайте та залишіть на 20 хвилин. Додайте борошно. Замісіть еластичне тісто, загорніть у плівку та залишіть на столі на 20 хвилин.
Розділіть тісто на однакові великі частки. Кожну частину ще трошки вимішуйте. Не давайте обвітрюватись іншим шматкам. Розкачайте шматок приблизно 5—7 мм завтовшки, викладайте на нього повну 1 ст. л. начинки, щоб було зручніше, скачайте начинку в кульку, змочіть краї вареника та обережно заліпіть їх.
Візьміть велику широку каструлю з водою, зверху натягніть марлю та обв’яжіть ниткою, перевірте, чи добре тримається, доведіть воду до кипіння. Обережно викладайте вареники на марлю, зверху накрийте кришкою. Готуйте 7—8 хвилин.
Тим часом поріжте підчеревину та цибулину. Підсмажте на помірному вогні до золотистого кольору. Притрусіть шкварками вареники та перемішайте, щоб не злипалися.