З борошна, яєць, солі і води місять круте тісто, розкачують його завтовшки в 2— З мм, нарізують невеликими чотирикутниками, відварюють у підсоленій воді протягом 18—20 хвилин, переливають на друшляк, коли стече вода, заправляють вершковим маслом і добре прогрівають у духовці.
На 1,5 склянки пшеничного борошна — 2 яйця, З ст. ложки вершкового масла.
ВАРЕНИЦІ З ЦИБУЛЕЮ
Тісто для цих варениць приготовляють так само, як і для варениць з маслом. Відварені і відціджені варениці змішують із злегка підсмаженою на маслі цибулею, викладають в приготовлену каструлю, додають масло і ставлять в духовку на ЗО хвилин.
На 1,5 склянки борошна — 6 ст. ложок вершкового масла, 2 яйця, З—4 цибулини.
ВАРЕНИЦІ З СИРОМ
Тісто для них приготовляють так само, як і для варениць з маслом. Відварені і відціджені варениці заправляють вершковим маслом і протертим крізь сито сиром і добре прогрівають в духовці. До варениць подають сметану.
На 1,5 склянки пшеничного борошна — 2 яйця, 5 ст. ложок вершкового масла, 200 г сиру.
СТРАВИ З БОРОШНА
Вироби з борошна спочатку приготовляли з прісного тіста без дріжджів у вигляді галушок. З часом асортимент виробів з борошна значно розширився. Найбільш поширеними виробами з бездріжджового тіста є вареники, варениці, галушки, коржі з маком, шулики (коржики) з медом, сочники, лемішка, локшина, сластьони, різні бабки тощо. У великому асортименті виготовляються вироби з дріжджового тіста — пампушки, гречаники, присканці, млинці тощо. Багато борошняних виробів подаються з маковим молоком. Щоб приготувати макове молоко, мак заливають окропом, дають набухнути, відціджують воду і розтирають його в фарфоровій ступці, поступово вливаючи кип'ячену воду і додаючи мед або цукор.