2 кг огірків, 2—3 зонтики кропу, 1 листок хрону, 5—6 листків чорної смородини, 7—8 листків вишні, 20 г часнику, 5 г гірчичного порошку
Для розсолу: 1 л води, 100 г солі
Ретельно вимити огірки й листки. На дно чистої банки покласти листки, кріп і часник. Зверху щільно викласти огірки. Сіль розчинити в теплій воді. Влити розсіл у банку, зверху посипати гірчичним порошком. Банку накрити кришкою, поставити на тацю або тарілку, залишити за кімнатної температури на 4—5 днів. За цей час на огірках з’явиться легкий наліт. Злити рідину з огірків. Залити холодною водою й знову злити, щоб видалити весь наліт. Знову залити огірки холодною водою, щоб вона трохи виплеснулася (у банці не повинно залишитися пухирців повітря). Сіль більше додавати не потрібно. Банку закрутити й зберігати в холодному місці. Періодично перевіряти, щоб кришки не здулися. Огірки будуть готові через місяць.